Polecamy

Woda w sezonie letnim dla pracowników instytucji kultury

Data dodania: 07.08.2013

Woda w sezonie letnim dla pracowników instytucji kultury

Nadeszło lato, a co za tym idzie, nadzieja na prawdziwie letnie temperatury. Okres letnich upałów wiąże się z szeregiem obowiązków leżących po stronie instytucji kultury jako pracodawcy, a dotyczących zaopatrzenia pracowników w napoje. Warto poznać podstawowe zasady. Czy trzeba zapewnić pracownikom wodę do picia?

Tak, instytucja jako pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana (§ 111 i 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy).

Ma także obowiązek zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody — inne napoje np. napoje izotoniczne uzupełniające utratę soli mineralnych w wyniku silnego pocenia się na skutek pracy.

Czytaj całość wyjaśnienia.

Źródło: Portal Instytucji Kultury


Projekt SBPProjekt SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Serwis SBPSerwis SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP