Polecamy

W czasie lata pracodawcy przybywa obowiązków

Data dodania: 09.07.2013

W czasie lata pracodawcy przybywa obowiązków

W zakres bezpiecznych i higienicznych warunków pracy wchodzi m.in. zapewnienie pracownikowi odpowiedniej temperatury w miejscu pracy. Niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych musi też być równoważony odpowiednimi posiłkami lub napojami profilaktycznymi. W czasie letnim wymogi te ukierunkowane są na obniżenie temperatury i „schłodzenie” pracownika.

Kodeks pracy nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom, oprócz wody zdatnej do picia, również innych napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p.). Konkretne przesłanki wydawania napojów profilaktycznych określa rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zgodnie z tym aktem wykonawczym pracownikowi przysługują napoje profilaktyczne, jeżeli świadczy pracę m.in.:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 °C,
  • na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C.

Czytaj całość.

Źródło: winienczyma.bn.org.pl


Projekt SBPProjekt SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Serwis SBPSerwis SBP
Projekt SBPProjekt SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP